چطور مهارت لیسنینگ یا شنیداری خود را خودخوان تقویت کنیم؟
چطور میتونیم لیسنینگمون ر تقویت کنیم ؟
تو این مقاله میخوام بهتون کمک کنم که بتونید مهارت شنیداری یا همون لیسنینگ بهتری داشته باشید .
اول به هفت مورد خواهم پرداخت که شما میتونید با استفاده از اونها در سریع ترین زمان ممکن مهارت شنیداریتون رو افزایش بدید.
-
ورودی قابل فهم
یکی از مهمترین فاکتورها برای یادگیری زبان اینه که یه منبعی رو انتخاب کنید که براتون قابل فهم باشه . اینطور نباشه که منبعی رو انتخاب کنید که اصلا متوجه نمیشید .
اگر در سطوح ابتدایی هستید بهتون پیشنهاد میشه که همزمان که دارید گوش میدید به متن هم نگاه کنید . و در مهارت شنیداری چون که مهارت بسیار مهم و کاربردی هست پیشنهاد میشه که مطلبی رو پیدا کنید که حداقل 70 تا 80 درصد اون رو متوجه بشید .
-
به چیزهایی که دوست داری گوش کن
چندبار شده که توی کلاس باشید ولی براتون مهم نباشه که مدرس درباره چی صحبت میکنه ؟ این اتفاق بعضی اوقات توی مدارس و کلاسهای زبان رخ میده . این که ما در محیطی هستیم که ذهنمون در شرایط غیر فعال قرار داره چون اکثر زبان اموزا به چیزی که دارن میشنون اهمیتی نمیدن .
پس به عنوان یه زبان اموز مستقل شما این فرصت رو دارین که منبعی رو انتخاب کنید که بهش علاقه دارید . و تاکید میکنم حتما اطمینان حاصل کنید که به منبعی گوش بدید که به اون علاقه دارید .
این باعث میشه که سطح دوپامین مغز شما بالاتر بره و بتونین راحت تر روی منبع مورد نظر تمرکز کنید .
-
به اصل مطلب دقت کن
توی زبان انگلیسی یه مثل هست که میگه : missing the forest for the trees این مثل استعاره از این داره که شما به قولی لپ مطلب رو ول کنید و فقط به جزئییاتش دقت کنید .
چند بار شده که با یک نفر وارد مکالمه شده باشید ولی متوجه نشده باشید که طرف مقابل درباره چی صحبت میکنه . چرا که داعما درگیر کلمه به کلمه حرفاشونید . اینبار بیاید وقتی که به یک مطلب انگلیسی گوش میکنید بجای تمرکز روی کلمات ، روی چینش وکلیت جمله تمرکز کنید . چرا که معمولا قالب جملات اون معنی و مفهوم رو میدن و نیاز نیست که تک به تک کلمات رو متوجه بشیم .
-
با سرعت های مختلف گوش کن
معمولا اگر بیایم یک چیز رو گام به گام یاد بگیریم به ذهنمون این امکان رو میدیم که اون مطلب رو بهتر متوجه بشه . این موضوع در شنیدن هم حیاتی هست ؛ پس سعی میکنید به فایل صوتی با سرعت های مختلف گوش کنید تا ذهن شما بتونه گام به گام درک بهتری از چیزی که میشنوه داشته باشه .
پس سرعت صوت رو پایین بیارید به تصویر بزرگ دقت کنید و این رو تبدیل به یه عادت کنید . مخصوصا در سطوح ابتدایی که تفاوت بزرگی رو رقم خواهد زد .
-
متمایز گوش بده
یعنی در گوش دادن تنوع ایجاد کنید . وقتی صحبت از تقویت مهارت شنیداری میشه اکثر مردم به شنیدن پادکست ها، فیلم ها و موسیقی ها فکر میکنند . به چی گوش دادن مهمه ؛ اما چجوری گوش دادن هم مهمه .
مثلا ممکنه شما فقط بیاید به یه پادکست گوش بدید . ممکنه به یه فایل صوتی دیگه فقط بخاطر تلفظ و یا ادای کلماتش گوش بدید . ممکنه یبار به یه فایل صوتی گوش بدید و همزمان برای این که اطلاعات بهتری جذب کنید نوت برداری کنید .
پس فقط گوش دادن ساده نداریم بلکه شیوه های مختلفی برای گوش دادن داریم . هر چه تنوع درشنیدن بیشتر پتانسیل برای یادگیری و جذب اون زبان هم بهتر .
-
صبور باش
توی پروسه ی یادگیری زبان ممکنه گاهی خسته یا عصبی بشید . چرا که گاهی ممکنه یه فیلم بزارید و متوجه نشید و یا ممکنه با یک نفر وارد مکالمع بشید و همه ی حرفاشو نفهمید .
اینجاست که صبر فاکتور حیاتیه ؛ باید با خودتون رو راست باشید و ذهنیتتون رو تغییر بدید. به خودتون بگید که درک شنیداری قوی لازم به این داره که من تماس خیلی زیادی با زبان مربوطه داشته باشم و این تماس نیاز به زمان زیادی داره و ذهنیتتون رو درباره این موضوع تغییر بدین .
-
فعالانه گوش بده
این مورد ممکنه برای خیلیا مشکل باشه . شما باید سعی کنید همزمان که به یک فایل صوتی گوش میدید همزمتن ازش نوت بردارید . نوت برداشتن یه رابطه ذهنی و عضلانی ایجاد میکنه که این موجب تحریک حافظه شما میشه .
یه تکنیک دیگه ام وجود داره که من خودم قبلا از اون استفاده میکردم .
شما میتونید یه فایل صوتی کوتاه رو جمله به جمله هر چیزی که میشنوید رو روی برگه پیاده کنید . بعد که تموم شد نوشته خودتون رو با متن اصلی مقایسه کنید و اشتباهاتتون رو پیدا کنید .
البته این روش به شدت سخت و خسته کنندس و ممکنه حوصلتون سر بره مخصوصا اگر تو سطوح ابتدایی باشید .
البته نوت برداشتن هم به تنهایی میتونه کافی باشه و نیازی نیست که حتما از این تکنیک استفاده کنید البته بهتره که ازش استفاده کنید چرا که بازده ی خیلی خوبی میده .
در کل سعی کنید با تمرکز و فعالانه گوش کنید حتی اگه دوست ندارید دست به خودکار بشید .
-
با متن گوش بده
مهارت شنیداری در زبان از مهمترین عوامل برای یادگیری بهتر زبان هست . یکی از مشکلهایی که بیشتر زبان آموزان دارند مهارت شنیداری ضعیفشونه و این میتونه دلایل زیادی داشته باشه .
یکی از این دلیلها میتونه گوش دادن به انگلیسی مصنوعی باشه که باعث ضعیف یا تنبل کردن گوشهاشون میشه و دومین دلیل میتونه این باشه که زبان آموز تکرار و تمرکز کافی روی مطلبی که گوش میده نداره .
ما دو نوع ششنیدن داریم : فشرده شنوی و گسترده شنوی
گسترده شنوی یعنی به یک فایل صوتی یا یک ویدیو یکبار گوش بدید . مثلا توی یوتیوب یکبار یه ویدیو میبینید . مشکلی که تو این نوع شنیدن وجود داره اینه که تمرکز شما توی شنیدن بشدت پایینه برای همین نمیتونه بازدهی خوبی به شما بده.
و اما فشرده شنوی کاملا برعکسه . شما یک فایل صوتی دارید که زمان اون کمتر از ده دقیقه است و به همراه متن هستش چندبار با تکرار های زیاد و تمرکز بالا به اون گوش میدید . شما میتونید بدون متن هم فشرده شنوی داشته باشید اما تمرکز و درک مطلب در فشرده شنوی بدون متن پایین میاد .
بزارین جور دیگه توضیح بدم ، ما در یادگیری زبان چهار مهارت زبانی داریم :
Listening ،Reading ،Speaking ، Writing
که معمولا بیشتر زبان اموزا مهارت ریدینگ خوبی دارن چون تو مدارس و اموزشگاه ها ما از طریق text book ها زبان رو یاد میگیریم . برای همین اصولا ممکنه یه متنی بخونیم بهتر متوجه بشیم تا اینکه فایل صوتیش رو گوش کنیم . حالا اگه متن نباشه ممکنه ما بغضی لغات رو متوجه نشیم یا کلا چیزی از متن نفهمیم و یا بد متوجه بشیم ، برای همین وقتی که متن داشته باشیم درکتون از مطلبی که میشنوید بالاتر میره .
و اینکه هرچقدر مطلب رو بهتر متوجه بشید پتانسیل یادگیریتون بیشتر میشه پس باید از تمامی امکانات برای درک مطلب مربوطه استفاده کنیم و یکی از این امکانات همون ” متن ” هستش .
هنگامی که متن وجود داشته باشه شما همزمان دارید از چشم و گوشتون استفاده میکنید و این تمرکز شمارو بالا میبره .
برای مثال اگه زمانی چشماتون رو از مطلب بردارید گوشهاتون اون رو ساپورت میکنه و برعکسش هم وجود داره . اگه دارید مطلبی رو با چشماتون میخونید و همزمان به اون گوش میدید ، اگه گوشتون از تمرکز خارج بشه چشماتون اون رو پوشش میده و دوباره تمرکز شما به مطلب مربوطه برمیگرده .
یکی از مشکلاتی که در گوش دادن به مطلب بدون متن وجود داره اینه که بومی زبان ها خیلی سریع هستن و گوش ما ممکنه مطالبی که بهش گوش میدیم رو رد کنه و به کل مطلب رو متوجه نشه . این مشکل میتونه با تکرار های مداوم تا حدودی حل بشه . و اما اگه متن وجود داشته باشه شما به ذهنتون اجازه میدید که تمرکزش رو کاملا روی مطلب نگه داره و چیزی رو رد نکنه .
و حالا فشرده شنوی و گسترده شنوی باید کی و تو چه سطحی انجام داد که مفید باشه ؟
از اونجایی که گسترده شنوی روی مطالب بسیار بلند اجرا میشه و ما معمولا اون رو یکبار تکرار میکنیم بهتره زمانی ازش استفاده کنیم که درک مطب و دایره لغاتتون بالا باشه . جوری که بتونید 80 تا90 درصد مطلب رو متوجه بشید . اینجوری میتونید تصویر بزرگ رو ببینید و اون جزئیات رو با توجه به غالب متن حدس بزنید .
پس گسترده شنویی برای افرادی مفیده که حداقل سطحشون بین متوسط تا پیشرفته باشه .
در مقابل فشرده شنوی باید در تمامی سطوح مورد استفاده قرار بگیره ؛مخصوصا در سطوح ابتدایی . چرا که دایره لغات شما در این سطح بسیار پایینه و شما نیاز دارید به ذهنتون زمان بدید تا اون هسته زبانی رو ایجاد کنه .
برای اینکار نیاز دارید که بارها و بارها تکرار کنید و در صورت امکان تا میتونید از متن استفاده کنید .
برنامه پیشنهادی:
برنامه ایی که میشه پیشنهاد داد اینه که در سطوح ابتدایی 100 درصد شنیداریتون رو به فشرده شنوی اختصاص بدید و هر وقت درک مطلب و دایره لغاتتون بالا اومد اون وقت میتونید گسترده شنوی رو هم به برنامتون اضافه کنید . مثلا به طور 60، 40 که 60 درصد فشرده شنوی و 40 درصد گسترده شنوی .
البته منظور ما این نیست که شما نمیتونید تو سطوح ابتدایی گسترده شنویی نداشته باشید منظور ما اینه که اگر میخوایید دو ساعت رو برای مطالعه زبان داشته باشید اون نیم ساعت که برای گسترده شنوی اختصاص دادید رو جزو برنامتون حساب نکنید ، چون بازده ای به شما نمیده .
باتشکر از هستی عزیزم
شما چه روشهایی رو برای تقویت لیسنینگتون امتحان کردید؟ برامون بنویسید.
اگه این مقاله مفید بود و کمکتون کرد، لطف اینکش رو برای دوستاتون بفرستید.
دیدگاهتان را بنویسید